Czy czosnek obniża poziom cholesterolu?

Jak czosnek wpływa na cholesterol?

Nie od dziś wiadomo, że czosnek ma wartościowe znaczenie w codziennej diecie i wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Czosnkowi przypisuje się przeciwdziałanie chorobotwórczym mikroorganizmom i przeziębieniu, a także poleca się go używać w przypadkach podwyższonego ciśnienia krwi. Można spotkać się także z opiniami o dobroczynnych właściwościach czosnku na gospodarkę lipidową i cholesterol – czy są słuszne?

Wpływ czosnku na cholesterol

 

Czosnek jest niezwykle często wymieniany jako jedna z najbardziej wartościowych roślin dla człowieka. Dzięki bogatej zawartości wielu cennych składników aktywnych (m.in. allicyna, saponiny, karotenoidy, flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy, aminokwasy i liczne składniki mineralne) jest traktowany jako cenny komponent diety. Równie często wspomina się o czosnku jako naturalnym sposobie na regulację stężenia cholesterolu i wsparcie dla uzyskania równowagi w gospodarce lipidowej.

Okazuje się, że niektóre badania kliniczne[1-4] wydają się potwierdzać te przypuszczenia. Stosowanie czosnku u pacjentów borykających się z problemami dyslipidemii czy chorobą wieńcową odniosło korzyści z regularnego użycia rośliny. Systematyczne stosowanie rośliny, a co za tym idzie i dostarczanie cennych składników aktywnych doprowadziło do obniżenia poziomu całkowitego cholesterolu oraz przyczyniło się do redukcji stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Ponadto zaobserwowano, że czosnek oddziałuje też na niewielkie zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu HDL. Efekt ten ma przypuszczalnie pozytywne znaczenie w kontekście normalizacji poziomu trójglicerydów i poprawy wyników całego lipidogramu.

Co stanowi przyczynę takiego działania? Trudno jednoznacznie powiedzieć. Czosnkowi przypisuje się korzystny wpływ na redukcję ilości wchłanianego cholesterolu z przewodu pokarmowego. Ponadto roślina może oddziaływać na jego produkcję w organizmie m.in. wskutek inhibicji HMG-CoA (enzymu wątrobowego), który reguluje endogenną syntezę. Zmniejszenie aktywności HMG-CoA ma także wpływ na ograniczenie ilości produkowanych kwasów tłuszczowych.

Suplementacja czosnkiem w kontekście poprawy poziomu cholesterolu

 

Stosowanie czosnku nie przynosi doraźnych efektów i wymaga długofalowego użycia. Co więcej, efekty suplementacji nie należą do przesadnie trwałych. Dlatego nie należy go traktować jako remedium na problemy z cholesterolem, a jeden z naturalnych sposobów wspomagających zdrowy styl życia m.in. zbilansowany plan żywieniowy, regularną aktywność fizyczną, rezygnację z używek i prawidłowe nawodnienie.

Oprócz spożycia surowego czosnku można wykorzystać preparaty w postaci kapsułek lub tabletek. Najlepiej sięgnąć po suplementy zawierające wyciąg z czosnku, który jest standaryzowany na zawartość allicyny. Suplementy mają też dodatkową zaletę – są pozbawione intensywnego smaku i zapachu czosnku. Przykładowe preparaty:

  • Alliofil
  • Olimp Garlicin
  • Avetinol D + czosnek
  • Forever Garlic-Thym
  • Now Foods Odorless Garlic
  • Ecomer forte czosnek + vit. D3
  • Solgar Standaryzowany Czosnek 500 mg

Z czym warto łączyć czosnek?

 

Suplementacja skojarzona może okazać się wartościowym sposobem dla normalizacji poziomu cholesterolu. Spośród szerokiej gamy naturalnych komponentów na pierwszy plan wysuwa się fermentowany czerwony ryż, który jest źródłem monakoliny K. To jeden z najczęściej polecanych, roślinnych sposobów na przeciwdziałanie patologicznie zwiększonemu cholesterolowi i ograniczeniu ryzyka występowania niektórych chorób układu krążenia np. miażdżycy naczyń. Oprócz tego dobrym wsparciem będą m.in. kwasy tłuszczowe omega-3, ekstrakt z liści oliwek i zawarta w nich oleuropeina czy cynamon.

 

Bibliografia:

  1. Siddiqui NA., et al. „Role of herbal formulation of garlic on lipid profile in patients with type 2 diabetes related dyslipidemia.” Pakistan Heart Journal 2016, 49(4): 146-150.
  2. Ried K., Toben C., Fakler P. „Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis.” Nutrition reviews 2013, 71(5): 282-299.
  3. Kojuri J., Vosoughi AR., Akrami M. „Effects of anethum graveolens and garlic on lipid profile in hyperlipidemic patients.” Lipids in Health and Disease 2007, 6(1): 1-5.
  4. Yeh YY., Liu L. „Cholesterol-lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: human and animal studies.” The journal of nutrition 2001, 131(3): 989-993.